Știați că:

  • în Europa, potrivit Euro Velo, cicloturismul generează venituri de 44 miliarde euro anual?
  • ruta Dunării Passau – Viena (cel mai renumit sector), este parcursă anual de 1,5 milioane de turiști?
  • Europenii petrec anual 20 milioane vacanțe pe bicicletă

În acest moment, România nu există pe harta de cicloturism a Europei, iar malul românesc al Dunării este parcurs anual de doar câteva sute de turiști, deși reprezintă mai mult de o treime din lungimea totală a acestui fluviu. Turiștilor de lipsesc, în primul rând, informațiile despre rute, puncte de interes, de cazare etc.

Soluția Cycling Romania

În perioada 1 – 9 septembrie 2014, o echipă de 10 tineri voluntari români vor parcurge fiecare aproximativ 400 km pe bicicletă pentru a investiga diverse trasee de pe malul românesc al Dunării, între Călărași si Tulcea. Aceasta este cea de-a doua ediție a Turului Dunării, un proiect inițiat în 2013 de Cycling Romania și Asociația ROI. Comunicatul de presă transmis cu ocazia startului Turului, poate fi accesat aici.

Scopul este acela de a explora această regiune culturală deosebit de variată și pentru a inventaria obiectivele turistice găsite pe traseu, fie că sunt monumente istorice, zone cu peisaje deosebite, gospodarii ale localnicilor, locuri de cazare, restaurante sau pur și simplu oameni primitori de-ai locului care au mereu istorisiri captivante de împărtășit.

In cursul primei săptamâni vor cerceta zona, iar între 8 și 9 septembrie informațiile culese de grupul de voluntari vor fi organizate și inventariate. Într-o primă fază, aceste informații se vor regăsi pe site-ul proiectului – www.turuldunarii.cyclingromania.ro. Aventurile voluntarilor pot fi urmărite și pe pagina de Facebook a Cycling Romania.

“Obiectivul nostru este să lucrăm în continuare pentru investigare/marcare de trasee în toate zonele de interes din România. Astfel, sute de mii de turiști care parcurg, pe bicicletă, trasee pe malul Dunării în alte țări, in special Austria si Germania, vor avea acces la informații pentru a vizita și țara noastră. În ceea ce privește Turul Dunării, intenția noastră să devină un eveniment anual, la care să participe cât mai mulți oameni interesați. Vom promova acest tip de ecoturism prin furnizarea de informații verificate și actualizate”, afirmă Mircea Crisbășanu, coordonatorul Cycling Romania.

În cursul ediției din 2013, au fost investigate diverse trasee între Călărași și Oravița, rezultatele fiind prezentate pe website-ul www.turuldunarii.cyclingromania.ro, pe portalul Danube.travel, precum și în mass-media.