6 august 2013 – 32 de voluntari ai Cycling Romania au pornit într-o expediție inedită de-a lungul Dunării pentru a promova malul românesc al fluviului. Potrivit studiilor EuroVelo, cicloturismul generează venituri de 44 miliarde de euro la nivel european.
Timp de o săptămână, tinerii voluntari împărțiți în 8 echipe au cercetat zone din șapte județe (Caraș Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași) în căutarea celor mai potrivite trasee de turism pe bicicletă. Puteți citi în rândurile de mai jos despre o parte din obiectivele de interes întâlnite de-a lungul traseelor care însumează 5000 km, distanță parcursă pe bicicletă de tinerii voluntari români și bulgari ai Cycling Romania.
Ineleț, cătunul suspendat
Un popas deosebit, întâlnit în munții Cernei (jud. Caraș Severin), este cătunul Ineleț. Se lasă bicicletele, se urcă scările suspendate, singurul mod de acces, și se mai merge apoi timp de o oră pe o cărare îngustă. Drumul este punctat pe alocuri de băncuțe de lemn și de mici refugii săpate în stâncă. Veți descoperi aproximativ 10 case, frumos gospodărite, răsfirate pe distanțe destul de mari. Aici locuiește dintotdeauna Elena, care povestește cu zâmbetul pe buze cum se descurcă fără electricitate. Deși sunt doar 10 case, satul are atât școală, cât și biserică.
Accesul în sat se face doar prin urcarea scărilor
Conservarea raței roșii și a cormoranului mic
Un alt popas se poate face în comuna Giuvărăști (Jud. Olt), unde este amenajat, cu ajutorul WWF România, un spațiu de observare a faunei din lunca Dunării. În 2009, WWF a demarat proiectul Life+ „Conservarea Transfrontalieră a cormoranului mic și raței roșii în zone cheie din România și Bulgaria”.
Cormoranul mic, protejat la nivel naţional şi internaţional.
Foto: Iliuță Goean
Prima calea ferată montană din România
Pentru cine nu știe, între Anina (jud. Caraș-Severin) și Oravița a fost proiectată prima cale ferată montană din România. „Decăzută” în prezent la statutul de obiectiv turistic, linia era, în 1856, atunci când a fost construită, un obiectiv de importanță strategică pentru Imperiul Austro-Ungar, datorită zonei bogate în minereuri. Drumul împletește peisajele cu glasul bătrân al roților de fier pe șinele ce-și croiesc drum prin munții Aninei.
Cascada Bigăr
Cascada ocupă primul loc în topul “Unique Waterfalls” al TheWorldGeography.com. Se află în județul Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici.
Confluența Argeș – Dunăre
În județul Călărași, la confluența Argeș – Dunăre se află o zonă deltaică. Mergând pe dig, se pot zări diverse specii de păsări și se pot face popasuri pentru pescuit.
Peștera Ponicova
Peștera Ponicova (jud. Mehedinți) este cea mai mare peșteră din Clisura Dunării. Înăuntru se coboară pe câteva scări improvizate din lemn, dar solide. Traseul nu este greu, deși se merge pe bolovani.
Satele cehilor
Satul Ravensca (jud. Caraș-Severin) face parte din “salba” satelor cehești de pe Valea Almăjului, din care mai fac parte: Gîrnic, Sfânta Elena, Eibenthal, Bigăr și Șumița. Istoria cehilor în zonă începe în 1827, când Imperiul Austro-Ungar decide să relocheze câteva zeci de familii din Boemia în vederea populării granițelor imperiale. Locuitorii sunt cehi sau „pemi” și chiar și mașinile au numere de Cehia.
Mănăstirea Sf. Ioan Rusu
Situată în satul Slobozia (jud. Giurgiu), mănăstirea Sf. Ioan Rusu oferă, pe lângă posibilitățile de cazare/camping, o adevărată oază de liniște, un retreat excelent pentru bicicliști și nu numai, cu grădină și izvor de apă potabilă.
Fântâna secretă de la Sucidava
La Sucidava (sat Celei, lângă Corabia, Jud. Olt), se poate vizita unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din localitățile dunărene, așezare construită de Aurelian la 257-275 d.Hr. Aici se află Fântâna Secretă, unică prin faptul că parcurge 25 de metri în subteran printr-un tunel. Pe vremuri, fântăna alimenta localnicii dintr-un izvor ascuns aflat în afara zidurilor.
Acestea sunt o parte din obiectivele care pot fi întâlnite pe traseele de cicloturism investigate de voluntarii echipei Cycling Romania. Toate obiectivele întâlnite de-a lungul celor 5000 de km vor fi prezentate pe portalul național de cicloturism, care va fi lansat în luna septembrie. La finalul proiectului Turul Dunării, după ce se vor centraliza toate informațiile, vor rezulta zeci de trasee, cu grade diferite de dificultate, în fiecare din cele 7 județe investigate pe malul Dunării. Fiecare cicloturist va avea acces la informații despre trasee, obiective, puncte de alimentare, cazare și grafic de elevație.
Mai multe imagini din Turul Dunării pot fi accesate pe pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/Cycling.Romania?fref=ts
Turul Dunării este organizat de către Asociația ROI (www.aroi.ro ) și Cycling Romania, fiind susținut de Programul Uniunii Europene „Tineret în acțiune”, Consiliul Județean Călărași, Primăria Călărași, Primăria Oravița, Fundația pentru Poezie Mircea Dinescu, WWF – România, Asociația Salvați Dunărea și Delta, Aqua Carpatica, Nokia, Hotel Călărași, Domeniul Greaca, Casa Comana, F64, Evo GPS, Iiana, Parcul Național Porțile de Fier, Direcția Silvică Caraș Severin și Hotel Panoramic.
Persoană de contact:
Mircea Crisbășanu
M: (+40) 746 11 00 33
W: www.aroi.ro
www.turuldunarii.cyclingromania.ro
A: Str Agricultori 142, Bucureşti