Solidaritatea bicicliștilor la nevoie se arată. În Ziua 4 ne-a căutat un amic de pe Facebook care a aflat că suntem în căutarea unui loc de cazare în Corabia și ne-a recomandat locuința bunicului său, Iancu Popa, unde am fost foarte bine primiți. Domnul Popa însuși “biciclește” de ceva vreme 🙂
Corabia a reprezentat o surpriză deosebită, am descoperit un oraș foarte plăcut, cu case impunătoare, străzi bine umbrite de tei și castani, un parc central bine întreținut și multă forfotă de dimineață prin centru.
Am vizitat atelierul de olărit din Corabia unde Dna Iulica Pirlea ne-a explicat cât de însemnată este ceramica de Vădastra.
Un frumos cuptor țărănesc:
Extraordinară experiență la Sucidava (sat Celei, lângă Corabia), una dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din localitățile dunărene, construită de Aurelian la 257-275 d.Hr.. Aici am avut norocul să ne întâlnim cu Dumitru Șapcă, administratorul sitului, descendent al familiei Șapcă, la 6 generații distanță de Preotul Radu Popa șapcă, revoluționar la 1848. Dl Șapcă ne-a arătat Fântâna Secretă, unică prin faptul că parcurge 25 de metri în subteran printr-un tunel, alimentând pe vremuri cetățenii dintr-un izvor ascuns aflat în afara zidurilor.
Ajunși în Satul Orlea dăm peste oameni gospodari, care ne-au arătat suprafața uriașă de grădină de zarzavaturi de care au grijă – totul era cultivat. Am vrut 1 kg de roșii și am plecat cu 3kile de roșii și 1kg de brânză cu care ne-am îndestulat la prânz.
La ferma Iancu, înainte de intrarea în Dăbuleni am primit caise și piersici în dar. Am descoprit nu doar un loc minunat de unde orice cicloturist să se aprovizioneze cu fructe delicioase, ci și un parc superb, o zonă de „tras sufletul” și 3 izvoare care parcurg curtea de la intrarea în fermă. 🙂
Desigur, toată România știe Dăbuleniul ca fiind patria pepenilor, faimă de care am profitat si noi. Cei galbeni, “înjunghiați” pe marginea drumului, au un parfum deosebit.
Bechet – o oprire supriză la un atelier de țesătorie, unde încă se mai lucrează la războaie de țesut. Familia Nadu păstrează cu pasiune acest meșteșug tradițional și formează chiar câteva țesătoare în comuna Mârșani, printr-un proiect de 3 luni. Tot ei au un mic muzeu de artă tradițională, cu obiecte adunate din toată țara.
Campingul Zăval, locul nostru de dormit, are in apropiere o pădure foarte frumoasă, aproape de confluența Jiu-Dunăre dar cu 3 băieți cam dubioși la administrație. 🙂 La camping ne-am întâlnit cu François și Rebecca, veniți pe bicicletă tocmai din Bordeaux, cu care am avut plăcerea de a schimba impresii de călătorie și de a le indica ceva puncte de interes din viitorul lor traseu până în Tulcea.