Ziua a patra în est a continuat cu investigarea traseelor din jurul Zimnicei; am pornit spre Fântânele, în vederea explorării digului, către Suhaia. Pe traseu, am avut surpriza să ne trezim cu câteva 4×4, din care au coborat niște cetățeni care ne-au avertizat că traficul este interzis, inclusiv fotografiatul. Zona nu era marcată ca proprietate privată, însă oamenii ne-au mărturisit că nu se așteptau în veci să treacă turiști pe-acolo.
În satul Viișoara, după Suhaia, am fost poftiți de o doamnă foarte amabilă la o porție de roșii eco. În timp ce noi înfulecam disciplinat minunile parfumate, doamna ne-a povestit că secretul constă în modul cum este preparat îngrășământul: un compost fermentat din lucernă și urzici.
Din fericire pentru proviziile noastre, doamna cu roșiile nu a fost un caz singular. Oamenii din zonă sunt deosebit de primitori și ne-au îmbiat cu ce-aveau la îndemână: vișine, porumb fiert, brânză etc.
În fapt de seară am poposit în comuna Giuvărăști unde am avut parte de o supriza tare plăcută. Tânărul primar, Doru Imireanu, a amenajat, cu ajutorul WWF, un spațiu de observare a faunei din lunca Dunării. În 2009, WWF a demarat proiectul Life+ „Conservarea Transfrontiera a cormoranului mic și raței roșii în zone cheie din România și Bulgaria”. Ce bucurie să aflăm că dincolo de exploatările economice de tot soiul, se face ceva și pentru conservarea luncii Dunării. Mai puneți la socoteală că WWF-România este partenerul nostru în Turul Dunării, pentru că susține cicloturismul și dezvoltarea durabilă a comunităților locale! 🙂
Domnul primar ne-a spus că intenționează să amenajeze inclusiv un spațiu de campare în aceasta zonă. E un punct pe care-l vom trece cu siguranță pe harta noastră, la finalul proiectului. 🙂
Și pentru că începuse o ploaie năprasnică, primăria ne-a ajutat cu o dubiță în care am încăput cu toții, inclusiv bicicletele, și care ne-a dus până la Corabia, destinația noastră pentru această zi. Mulțumim încă o dată!
Salutări din est! Pardon, din sud-est! 🙂